Φιλία. Το δώρο στον εαυτό μας

Φιλία. Το δώρο στον εαυτό μας

Σε μια συνέντευξη της η Άλκη Ζέη ανέφερε το δικό της βίωμα για τη φιλία  Στο σχολείο στην Αθήνα, γνώρισα τη Ζωρζ Σαρρή και ως την τελευταία της στιγμή που έφυγε για πάντα μείναμε φίλες. Και αυτό που λέω πάντα στους νέους είναι ότι η φιλία παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή. Διαβάζοντας το βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή Ε.Π βλέπεις πως ξεκίνησε αυτή η φιλία και πως προχώρησε παρ όλες τις αντιθέσεις των δύο φίλων και διήρκεσε για όλη τους τη ζωή.

Έχουν γραφτεί ανά τους αιώνες πολλά αποφθέγματα, βιβλία, τραγούδια, ταινίες για τη φιλία και αυτό ακριβώς δείχνει τη βαρύτητα που δινόταν σε αυτή από την ύπαρξη του ανθρώπου. Έχουμε το κίνητρο να συνδεόμαστε με τους άλλους και να ανήκουμε σε ουσιαστικές σχέσεις πέρα της οικογένειας μας. Το να έχουμε φίλους μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση από τη ζωή και να είμαστε ευτυχισμένοι. Για αυτό και οι καλές σχέσεις με τους άλλους μπορεί να είναι η πιο σημαντική πηγή ικανοποίησης από τη ζωή. Το θέμα των διαπροσωπικών μας σχέσεων επηρεάζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και όλους μας σε καθημερινή βάση.

Πρόσφατα ένας φίλος μου αναρωτιόταν για την ύπαρξη ή μη φιλίας ανάμεσα στις γυναίκες. Θα αναρωτηθώ, η φιλία μπορεί να μπει σε πλαίσια; Ή μπορεί να διαχωριστεί; Μπορεί να διαφοροποιείται ο τρόπος έκφρασης αλλά σε μια τόσο σπουδαία λέξη και ιδέα όπως αυτή της φιλίας δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους διαχωρισμός. Ούτε ηλικιακός, ούτε γεωγραφικός, ούτε φύλων, ούτε οποιασδήποτε άλλος. Η φιλία βιώνεται, δε θεωρητικοποιείται, δεν πλαισιώνεται.  Για αυτό ακριβώς και είναι πολύ πιθανόν με το φίλο σου να διαφοροποιείσαι σε πολλά θέματα, σε πολλές απόψεις. Ο φίλος σου είναι φίλος για όλες τις διαφωνίες, για όλες τις αντιθέσεις, για όλες τις διαμάχες. Γιατί είναι εκεί για σένα για όλα αυτά που σε ενώνουν παρά το όλα αυτά που σε χωρίζουν.

Και τι είναι λοιπόν αυτό που μας ενώνει με τους φίλους μας; Ο Νίτσε έλεγε ότι Αυτό που κάνει κάποιον φίλο μας είναι το να αγαλλιάζει με τη χαρά μας και όχι το να υποφέρει με τα βάσανά μας. Είναι η χημεία που αναπτύσσουμε με αυτό το άλλο άτομο και τα αισθήματα που βιώνουμε όταν είμαστε μαζί αλλά και όσα μας ενώνουν όταν είμαστε χώρια. Είναι όλα αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν, να περιγραφούν παρά μπορούμε μόνο να κρατήσουμε αυτό που είπε ο Τζίμ Μόρισον ότι Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου. Αυτούς να επιλέξεις να έχεις και εσύ στη ζωή σου.

Leave a Reply